Doorgaan naar artikel

‘Wat meer licht zou welkom zijn’

“De eerste vruchten van het ras Sonata zijn al mooi gezet”, meldde Sjaak Hereijgers in Rijsbergen vorige week donderdag over de verse teelt in de pas verworven kas.

Het betreft een planting die in de eerste week van januari op de goten is gegaan. “Het gewas is mooi gestrekt en de bloemen zijn mooi gezet. We hebben tot half februari belicht om de bloemtros er goed uit te krijgen. Ik denk dat we over drie weken aan het plukken zijn.”



Iets te langzaam

De temperatuur werd vorige week aangehouden op 17 graden met 4 graden lichtverhoging. “Het gaat eigenlijk nog iets te langzaam; in vergelijking met andere jaren blijft de lichtinstraling gemiddeld genomen nog wat achter.” Het gewas is inmiddels voor de zekerheid een keer behandeld tegen meeldauw, en er is Cucumeris uitgezet om trips voor te blijven. De CO2-dosering ligt op 700 ppm met 400 ppm extra bij veel licht. “We werken met zuivere CO2, dan weet je in ieder geval zeker dat je vrij blijft van rookgas. Met ketel-CO2 zou ik het niet aandurven de ramen volledig gesloten te houden. Dus je moet ventileren en dat kost dan weer energie.”



Stoppen met belichten

Op de andere drie locaties staat overal Elsanta in een doorteelt, in deze afdelingen is tussen 1 en 12 februari gestart met stoken. “Waar de kachel vroeg is aangegaan, op of voor 5 februari, zijn de bloemen al open aan het gaan. De bloemkwaliteit is door het weinige licht nog niet 100 procent. De strekking is wel goed, ik denk dat we in week 10 in de eerste afdelingen kunnen stoppen met belichten. Dan verwacht ik ook al veel bloei.”



De temperatuur zit ook in deze doorteelten op 17 graden met 4 graden lichtverhoging: gematigd bij donker weer en heel fors met zonnig weer. Alle doorteelten zijn inmiddels behandeld met Vertimec, en overal staan de zwavelverdampers aan.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin