Doorgaan naar artikel

‘Sonata voor normaalteelt, Elsanta voor gekoelde teelt’

Hoe lang Arjan de Haas in Nuenen al aardbeien teelt? “Misschien al wel vijftien jaar”, weet hij na even nadenken. Dat gaat in maatschap met zijn ouders, en uitsluitend in de vollegrond met normale augustusplantingen en gekoelde teelten. Verder geen tunnels, stellingen of glasteelten. Hij levert aan The Greenery.

Sonata en Elsanta

Voor de normaalteelt kiest hij sinds drie jaar het ras Sonata, vanwege het lagere aandeel kromme vruchten in vergelijking met Elsanta. “Dat is dan ook meteen de enige reden voor deze keus. Want als het echt warm begint te worden, is Elsanta weer in het voordeel. De planting ligt al vanaf half november onder geperforeerde folie. Bemesten van de normaalteelt doet De Haas via druppelslangen.



De gekoelde teelten zijn wel allemaal met het ras Elsanta. “We hebben voor de vroegste teelt altijd wel Sonata gehad, maar daar zijn we nu van terug gekomen. Vorig jaar werd het aan het eind van de pluk van die planting ineens warm, ik kreeg toen alsnog problemen met de kwaliteit. Op dat moment werden er meer dan voldoende aardbeien aangevoerd, dus dan is het al gauw niet in orde. Het is een gegeven dat de vruchten tegen het eind altijd wel wat zwakker worden, maar ook dat Sonata wat dat betreft gevoeliger is dan Elsanta.”



De Haas vermeerdert zijn planten ook al jaren zelf, van aangekochte moederplanten. “Het veld ligt al klaar. De planten gaan direct in de grond, dan trek ik er vliesdoek overheen. Er zit 200 kilo Agroblen rood per hectare onder, dat is een halve dosering. Zo gauw we open weer krijgen, wil ik de planten gaan zetten.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin