Doorgaan naar artikel

‘Weer met een normaalteelt begonnen’

“Ik ben er toch over te spreken, ondanks dat ik aanvankelijk vreesde dat ze aan de kleine kant zouden blijven”, reageert Johan Vermeeren in Rijsbergen op de vraag hoe het staat met de opkweek van zijn Sonata- en Elsanta-wachtbedplanten voor de gekoelde teelt.

Reden voor zijn opmerking is dat de planten de afgelopen zomer tussen 5 en 10 augustus de grond in gingen, in plaats van normaal 1 augustus. De plantenkwekers hadden blijkbaar niets te veel haast met uitleveren. “Ik vermoed alleen dat ze nog niet precies aan de volgens de DLV benodigde koude-uren uren zitten.” (Volgens DLV-Plant heeft West-Brabant vanaf 1/10 tot 2/12 in totaal 412 koude-uren <7 graden Celsius 'gehad'). Dat neemt niet weg dat Vermeeren al enkele dagen bezig is met het rooien van de planten. Het blad afmaaien - tot zo'n 10 centimeter- gaat machinaal, het rooien "nog lekker op de knieën. Dit gaat naar ons gevoel het snelst." De vele regen in de afgelopen weken speelt nauwelijks parten. "Toevallig dat we dit jaar alle opkweek op hoge grond hebben liggen. Dat is geluk hebben. De echt natte gronden zijn allemaal wel gedraineerd, maar dan is dit toch prettiger."

Half mei in productie

De eerste productie-aanplant volgt in januari of februari, in tunnels. “We zoeken daarvoor de lichtste planten uit, om vroegheid te pakken. Ik hoop half mei in productie ter zijn. In oktober is de folie al op de ruggen gelegd. Het plantwerk gaat gewoon met de hand.” Tot vorig jaar werden de tunnels pas na het planten gezet, na een regenbui om de planten goed te laten aanslaan. Het afgelopen voorjaar stonden de tunnels er echter al voor het planten, en werden de planten met een waterslang aangewaterd. “We hadden besloten de tunnels eerst te zetten, omdat het in die periode niet altijd even aangenaam is om in de open lucht te planten. Dat is dusdanig goed bevallen, dat we dit het komend jaar weer zo aanpakken.”

Normaalteelt terug

Weer terug na enkele jaren is de normaalteelt. “Die hebben we weer opgepakt. We zien er bij collega’s vaak veel productie van af komen. Het geeft ook meer rust in het voorjaar, omdat je dan niet die haast hebt als voor de eerste gekoelde teelt, nu weet je al ‘ze zitten er in’.”

De planten in een augustusplanting kunnen nog weleens grof groeien, met gigantische bossen en veel aardbeien. Dat is link vanwege Botrytis, en drukt de plukprestatie. “Daarom hebben we pas op 21 augustus geplant, en er kleine plantjes voor gebruikt. Ze staan gewoon op zwarte folie; begin je zo’n teelt in de eerste week van augustus dan blijft het groeien. Het gewas gaat nu aanzienlijk ‘kleiner’ de winter in, dat kun je goed zien. We hebben ze ook nauwer in de rij gezet, op 35 centimeter onderlinge afstand. Als het gaat vriezen, gaat er een afdekking over het gewas. De zakken staan al klaar.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin