Doorgaan naar artikel

‘Opkweek aardbeiplanten vlot verlopen’

De teelt in de tunnels en op stellingen (in een doorteelt) is al lang voltooid verleden tijd en de pluk in de kas met heteluchtstook loopt op zijn eind, vertelde Peter Jeuken in Oostrum op 21 november.

De laatste vruchten zijn deze week (48) geplukt, met een totale productie van net geen 4 kilo per vierkante meter. De planten in deze kasteelt gingen op 1 en 2 augustus op de goten. Achteraf bezien had dat misschien nog wat eerder gemogen, stelt Jeuken vast onder verwijzing naar de etmaaltemperatuur. “Voor de vruchtafrijping moet die minimaal uitkomen op 13,5 graden Celsius, maar dat halen we nu niet meer.”

Etmaaltemperatuur omlaag

Na de laatste pluk wordt een deel van de planten opgeschoond, waarna de etmaaltemperatuur wordt terug gebracht naar 11 graden, om de voor de bloemaanleg benodigde groeigraaduren bij elkaar te sprokkelen. Kijkend naar de vruchtkwaliteit in deze kasteelt stelt Jeuken vast dat die gewoon goed was, met weinig fijn spul. Financieel gezien was het niet anders dan bij veel collega’s: matig dus. “De eerste kilo kon nog weg voor 3 euro per pond, dat was nog mooi. Daarna zakte de prijs een aantal weken tot minder dan een euro per pond.”



Een deel van de kas wordt leeg gemaakt om plaats te maken voor een verse teelt met het ras Elianny voor de thuisverkoop. “Dat doen we al een paar jaar zo, dat loopt prima. De planten zijn deze week ingepakt en gaan in de eerste week van januari op de goten.”

Opkweek planten

De opkweek van de Elsanta-trayplanten voor de stellingen, tunnels en voor in de kas gebeurt in eigen beheer. Deze planten worden vanaf 2 december ingepakt. Daar gaat zo’n drie weken werk in zitten. “Ze zijn nu al mooi op hun retour, de opkweek is dit jaar mooi verlopen.”



Omdat de planten voor de stellingenteelt wat zwaarder mogen zijn, is daarop met de bemesting ook op aangestuurd. Voor de kasteelt zijn drie bloemtakken per plant voldoende. “Uit het bloemonderzoek bleek dat die kasplanten twee weken geleden al klaar waren, daar hoeven we ons dit jaar niet druk meer over te maken. We sturen nog een paar planten op om een definitief beeld te krijgen van de opbouw.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin