Doorgaan naar artikel

‘Nog maximaal 3 ons per vierkante meter’

“Van de twee doorteelten is 80 à 90 procent wel geplukt”, geeft Marcel Dings in Belfeld de voortgang aan in zijn twee doorteelten met Elsanta.

“Daarmee lopen we voor ons doen zeker niet vooruit op de planning. Omdat we starten met planten met veel spreiding, beginnen we de teelt altijd op tijd. Deze keer is alles tussen 6 en 10 augustus op de goten gegaan. Dat was zelfs een paar dagen eerdere dan vorig jaar. We besloten daartoe omdat de bloemknop dit jaar relatief diep zat.”



Het oogstverloop is tot nu toe ook redelijk vlak geweest, met een kleine dip rond half oktober. Het was toen even erg koud, en op dat moment liep de oogst net over van de eerste tak naar de natakken. Dings verwachtte eind vorig week (47) nog zo’n vier weken te oogsten, wekelijks maximaal zo’n 3 ons per vierkante meter. “Wil je smaak en kwaliteit houden dan kun je met het huidige kleine beetje licht niet meer plukken. Uiteindelijk verwachten we met de productie boven de 5 kilo per vierkante meter uit te komen, door de combinatie van veel spreiding, met veel bloemen en relatief vroeg planten. Vanaf 25 oktober hebben we de laatste bloeiende bloemen overigens wel verwijderd, maar dat waren er niet zo veel. Al met al is het eerste deel van de doorteelten regulier verlopen, met soms een luisje en een spintje, maar verder zonder bijzonderheden.”

Clery en Jive voor Eves Delight

De doordragerteelt met Eves Delight komt niet meer terug in de vorm zoals die het afgelopen seizoen werd aangehouden (dat was in een teelt vanaf eind 2012, daarmee mikkend op een productie vanaf half maart). In de betreffende afdeling komt vanaf 13 december een teelt met trayplanten van het ras Clery. De helft van deze planting gaat er half mei na de eerste oogst uit en wordt vervangen door het ras Jive. In de open lucht is gebleken dat Jive het goed doet onder warme omstandigheden. “We willen testen hoe dit ras zich onder zomerse omstandigheden in de kas houdt.” Het overblijvende deel Clery wordt nogmaals tot oogst gebracht, tot half juli. “Daar willen we dan misschien een doordrager achteraan zetten, die dan wel is voorgetrokken. We dubben er nog over of we dat zo aanpakken.”



In de afdeling met belichting in de recent aangekochte kas wordt begin januari het ras Sonata ingebracht.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin