Doorgaan naar artikel

‘Het plukgeld werd niet eens meer vergoed’

Johan Vermeeren uit Rijsbergen plukte op vrijdag 4 oktober de laatste aardbeien van een teelt waarvan het tijdens het planten in de derde week van juli nog de bedoeling was dat er tunnels overheen gezet zouden worden.

“De ankers zaten in de grond, maar die tunnels hebben we niet meer gezet. We hadden van die teelt vier keer geplukt, toen was het de moeite niet meer”. In de week na de Aardbeidemodag in Sint-Oedenrode (op 6 september), kreeg deze teelt nog wel zo’n 100 millimeter neerslag te verwerken. “Daarna hebben we het gewas nog goed opgeschoond en konden we nog heel behoorlijk plukken. We zijn dus aan het eind van de eerste week van oktober gestopt met de oogst, maar als we hadden gewild, hadden we nog wel een week door kunnen gaan. De prijzen waren echter zó slecht – nog slechter dan in de zomer – dat het plukgeld niet eens meer vergoed werd.”

Wachtbedplanten niets te vroeg

De wachtbedplanten (Sonata voor de eerste gekoelde teelt, plus Elsanta) gingen in de periode tussen 5 en 10 augustus de grond in. Dat was wat later dan normaal. “Normaal is dat rond 1 augustus, maar de plantenkwekers leverden ze niets te vroeg af. Waarmee duidelijk is dat het dit jaar niet meeviel om voldoende planten te maken. De kwaliteit was verder goed, al waren de planten wel aan de lange kant.”



In de tweede week van september zijn de planten omgegaan van vegetatief naar bloemaanleg, aldus Vermeeren. De temperatuur was aan de lage kant en door de neerslag in die periode zat er niets te veel stikstof meer in de grond. “Dat bleek ook uit de Nitracheck. Daarna is er Entec opgegaan.”



Momenteel verloopt de opkweek zonder veel problemen, met de wetenschap dat Sonata in vergelijking met Elsanta wel wat gevoeliger is voor Phythophthora. “Daar moet je rekening mee houden, dat is gewoon een feit.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin