Doorgaan naar artikel

“Je hoort de appels groeien”

Berto Kerkhof uit Deil verwacht half september te beginnen in zijn Elstar.

“Het gewas hangt goed vol en daardoor zitten er nauwelijks voorlopers in. En zo’n vol gewas willen we goed uit laten groeien om de vruchten optimaal op smaak, kleur en maat te laten komen. We bewaren onze Elstar ook nooit tot het allerlaatste. Meestal zijn ze in februari of maart afgezet, zodat zo vroeg mogelijk plukken ook niet nodig is.”

“De appels groeien nu goed door, maar daar was wel extra beregening voor nodig. Tijdens het warme weekend van half augustus heb ik ‘s middags beregend tegen zonnebrand. De temperatuur liep in het weerstation op tot bijna 37 graden, maar daalde na het aanzetten van de pomp binnen tien minuten tot 30 graden.  Je ziet hier en daar een enkele verkleurde vrucht, maar van schade door zonnebrand is gelukkig geen sprake.”

“Omdat het droog was heb ik de pomp zaterdagnacht door laten lopen. Maandagmorgen ben ik met de spa de boomgaard ingegaan om de vochtigheid te controleren. Maar de grond was nog verbluffend droog. Daarom heeft de beregening van maandag op dinsdag nog eens negen uur gedraaid, zodat in totaal 55 mm water is gegeven. Dat was te merken, zowel in de grond als aan de appels.”



“Nu de kans op zonnebrand is verminderd ben ik wat overtollige loten aan het wegsnoeien. En dan hoor je de appels geluid maken; ze bewegen ten opzichte van elkaar in de tros. Een goed teken, want dat wil zeggen dat de vruchten groeien.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin