Doorgaan naar artikel

‘Het gaat wel goed komen met deze trayplanten aardbei’

Frans van den Bighelaar uit Uden was op donderdagavond 6 december volop in de weer met kuubskisten.

Dat was voor een collega, die op dat moment nog een deel van zijn trayplanten buiten had staan. De planten moesten naar binnen, voorafgaand aan de sneeuwval vorige week vrijdag. “Je moet voorkomen dat die sneeuw afdooit. Als de vorst dan doorzet, heb je echt een probleem.”



Van den Bighelaar had zijn eigen planten op dat moment al ingepakt. “Dat ging vlot, de planten stonden er mooi bij. We zijn wel een dag of vijf later met inpakken begonnen dan in andere jaren, om de natrosontwikkeling wat meer tijd te geven. De planten zijn voor de doorteelt, drie trossen is het streven. Toon Melis heeft de planten onderzocht. De trossen zijn wel aanwezig, de meesten in stadium 2 en 3. We doen een proefplanting om te zien wat de planten in huis hebben, maar als ik zie zo hoe ze tijdens de opkweek zijn weggegroeid, maak ik me niet ongerust.”



Een deel van de stekken kwam uit de kas, deze planten waren van de tweede snijronde. De rest waren lichte stekken uit de buitenvermeerdering. Van den Bighelaar zag bij het begin van de opkweek amper verschil tussen de twee herkomsten en dat is nu niet anders: in ontwikkeling ontlopen de planten elkaar amper.

 

Vlotte doorteelt

De eerste oogst van de doorteelt loopt vlot door met mooie, goed uitgegroeide vruchten. “De productie is in vergelijking met vorig jaar wel wat lager. Het zijn lichte planten, mogelijk dat het daarmee samenhangt, en wellicht is de lichtinstraling ook van invloed.”

De oogst startte in week 40, iets later dan andere jaren. De planten gingen ook iets later op de goot, omdat de eerste de tros op dat moment relatief hoog zat.



Marokko en Egypte vroeg

Het is de bedoeling door te stoken tot half januari. “We houden de etmaaltemperatuur op gemiddeld 12 graden Celsius, en na de oogst op 11 graden. We houden er wel een minimum buis in, de vruchten hebben zo voldoende gelegenheid goed uit te groeien.” De prijsvorming is er inmiddels niet beter op geworden. “Dit jaar zijn Marokko en Egypte vroeg aan de markt, ik denk dat dat ook van invloed is, naast binnenlandse redenen als de uitbreiding in het areaal glasaardbei.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin