Doorgaan naar artikel

“Toch nog aardbeienbloemen moeten afknippen’

“De prijzen zijn inmiddels weer op een acceptabel niveau voor de tijd van het jaar”, aldus Jack Sprenkels in Zundert op donderdag 8 november.

“Die beweging zie je andere jaren ook wel, onder invloed van de export naar Engeland en verre bestemmingen.” Vanaf week 40 is hij volop aan het plukken, wat betekende dat hij in week 45 zo’n 2/3 van de Elsanta-productie weg had. De teelten (in twee afdelingen) gingen in week 33 op de goot, de start van de pluk viel in de eerste week van oktober en dat is een weekje later dan normaal. De start van de teelt was vlot. “Daardoor hadden we verwacht dat het na half oktober met de bloei wel gedaan zou zijn. Maar uiteindelijk moesten we de laatste bloemen er in week 43 nog afknippen. Dat betekent dat de plantingen van na 20 augustus nog in de knel kunnen komen als er een grote spreiding op zit, omdat het té laat wordt.”



Wankleur door donker weer

Het donkere weer in oktober werkte wel door in de doorkleuring van vooral de kleinere vruchtmaten. “Daar zat wat wankleur op. In mijn kas heb ik een echte zonne- en schaduwkant. Gisteren hoorde ik nog dat er wat problemen zijn met witte vlieg. Oberon werkt daar goed tegen, maar het gewas moet dan wel actief zijn. Het zou sowieso goed zijn als we in november een lichtere periode krijgen, zodat het gewas een nieuwe hergroei kan maken voordat de kachel uitgaat. Kijkend naar de huidige opbouw van het aantal groeigraaduren zou dat mooi kunnen tussen Kerstmis en Nieuwjaar.” De etmaaltemperaturen waren in week 45 weer goed te handhaven op minimaal 13,5 graden Celsius. In week 44 lukte dat amper door de koude nachten.



Tour langs plantenkwekers

Sprenkels startte inmiddels zijn ‘tour’ langs ‘zijn’ plantenkwekers. “Dat doe ik altijd een paar keer in het seizoen, om te zien hoe de velden erbij liggen, en om verzekerd te zijn van goede tray- en wachtplanten. De bloemaanleg lijkt vrij goed te verlopen, maar er moeten nog wel wat groeigraaduren bij voordat ingepakt kan worden. Dat kan in november nog heel goed.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin