Doorgaan naar artikel

‘In de koelcel, dat is voor het eerst’

“De planten staan nu nog op de stellingen”, vertelt Jack Hereijgers in Zundert, “maar ze gaan straks de koelcel in voor een doorteelt.”

“We waren in eerste instantie van plan in het voorjaar met nieuwe planten te starten, maar we willen proberen hoe dit uitpakt. Het gaat uiteindelijk om de productie en om de omzet, maar als ik naar de kosten kijk in vergelijking met nieuwe planten kopen, lijkt bewaren wel gunstig.” Inmiddels zijn de planten wel teruggezet op twee tot drie neuzen. “Dat was nog veel werk, maar ze zijn nu mooi ontwikkeld.”



Oogsten in de doorteelt

Het werk concentreert zich nu op het oogstwerk in de doorteelt onder glas. “Je ziet vrij veel scheurtjes in de vruchten. Het weer is aan de donkere kant waardoor er te weinig suikers worden aangemaakt. Ik denk dat dat de oorzaak is.” Vorig week was zo’n 75 procent van de vruchten geplukt. “Ik denk dat we rond 20 december gaan stoppen, dan zal het wel het einde zijn. Daarna zal de kachel nog wel enkele weken aan moeten blijven om voldoende bloemen te krijgen. Je ziet het gewas zich nu al wel goed ontwikkelen.”



Koelcel

Hereijgers doet de opkweek zelf, met de rassen Elsanta en Sonata. Sonata was vorige week al ingepakt. Die planten blijven tot rond nieuwjaar in de koelcel voor een verse teelt. “Op het veld hebben ze driehonderd koudepunten verzameld. Met zes weken in de koelcel komen daar zo’n duizend punten bij. Uit bloemonderzoek is gebleken dat de planten vier tot vijf trossen bezitten, die planten waren nog wel groen. We hebben ze wat flinker bemest dan Elsanta. Het inpakken van Elsanta start eind november op zijn vroegst, die hebben nog te weinig koude-uren. Op die planten is ook bloemonderzoek uitgevoerd. Voor komende week (47/48) wordt zachter weer voorspeld, dat is wel gunstig, want de natakken bleken nog niet klaar te zijn.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin