Doorgaan naar artikel

Aaltjes jagen op keverlarven in blauwe bes

Een perceel blauwe bessen is voor taxuskevers als het paradijs, omdat er geen passende gewasbeschermingsmiddelen meer zijn. Maar het insect hoeft geen vrij spel te hebben, want parasitaire aaltjes zijn prima in staat de kever op te ruimen.

Dit werd woensdag 7 maart uit de doeken gedaan op de International Blueberry Conference in Tienray. De bijeenkomst werd voor de tweede keer door Delphy georganiseerd.

Taxuskever is jaarrond aanwezig

Taxuskevers kunnen wel een jaar meegaan: in het voorjaar en de zomer zijn vooral de eiproducerende volwassen kevers (9 – 13 mm lang) dominant, de rest van het jaar hebben de larven (1 – 10 mm) de overhand. Vooral de bodem- of substraattemperatuur is bepalend voor hun ontwikkelingskansen. De kevers veroorzaken vooral schade door vreterij aan het blad. Maar de echte schadeveroorzakers zijn de larven, die vreten aan de wortels en aan de stam.

Parasiterende aaltjes bestrijden larven

Voor de bestrijding van de keverlarven zijn er parasiterende aaltjes, als de soorten Steinernema kraussei en Heterohabditis bacteriophora. Beide soorten gaan actief op zoek naar de larven en dringen via de lichaamsopeningen naar binnen, waardoor de larve het loodje legt. Delphy-onderzoeker Jeroen van der Meij (Projectleider onderzoek boomteelt, Boskoop) boog zich in 2014, 2015 en 2016 over de vraag onder welke omstandigheden de twee aaltjessoorten het beste tot hun recht komen. Dat is belangrijk, want onder goede omstandigheden kan de afdoding oplopen tot (dichtbij) 100%.

Dode taxuskeverlarve met aaltjes. - Foto BASF

Dode taxuskeverlarve met aaltjes. – Foto BASF

Temperatuur en vocht bepalen succes

Vooral de temperatuur blijkt belangrijk, aldus Van der Meij. In de range van 5 tot 12 graden Celsius vertoont de Steinernema de meeste activiteit en is daarom de betere keus, bij hogere temperaturen is de Heterohabditis in het voordeel.

Verder zijn vochtige omstandigheden essentieel: de toediening van de aaltjes moet gebeuren onder bewolkte (vochtig, bedekt) omstandigheden. En na de toediening moet beregend worden om aaltjes die eventueel nog aan de teeltpot of aan het blad hangen ook in het substraat te krijgen. De behandelingen (oplopend tot 7 herhalingen) werden uitgevoerd van september tot november. De aaltjes worden onder de naam Nemasys door BASF op de markt gebracht.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin