Doorgaan naar artikel

Limburg uitzondering in uitbetaling mezenschade

Limburg is de enige fruitprovincie die nu wel mezenschade uitkeert aan fruittelers.

De provincies Gelderland, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland zetten hun juridische procedure door tegen vergoeding van mezenschade. Die provincies leggen zich niet neer bij de uitspraak van de rechter, tegen het afbouwen van de vergoeding voor fruittelers. Limburg sluit zich wel aan bij het hoger beroep om juridische duidelijkheid te krijgen, zo leert navraag bij de provincie. Zo komt pas in 2018 duidelijkheid over de schaderegeling voor hardfruit, door een uitspraak van de Raad van State.

Preventie niet mogelijk

De rechtbank Gelderland heeft in augustus geoordeeld dat telers feitelijk niets kunnen doen ter preventie van mezenschade en dat vergoeding dus voor de hand ligt. De fruittelers die in beroep zijn gegaan tegen het afbouwen van tegemoetkomingen in vogelschade aan appels en peren, zijn daarmee in het gelijk gesteld.

Nieuwe meldingen

Sinds augustus hebben telers weer schademeldingen gedaan. Uitvoerder van de regeling BIJ12-Faunafonds riep telers op een afwijzing van vergoeding van ditzelfde fonds aan te vechten.

Tijdens die bezwaarperiode kan BIJ12-Faunafonds namelijk besluiten alsnog fruitschade toe te kennen. In het advies om bezwaar te maken wordt dus wel rekening gehouden met dat uiteindelijk weer een vergoeding wordt uitgekeerd en de kosten van taxatie worden vergoed. Nu zijn beide vergoedingen niet mogelijk.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin