Doorgaan naar artikel

Fruitteler moet 1.000 hoogstambomen terug planten

Een fruitteler in Ridderkerk moet een dwangsom van € 97.000 betalen wegens onvoldoende herstel van zijn hoogstamboomgaard van 13 hectare.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. De fruitteler rooide zijn bomen in 2007, maar werd door de gemeente Ridderkerk in 2014 gedwongen zijn hoogstamboomgaard te herstellen. De gemeente stelde daarbij een dwangsom van € 92,59 per boom in het vooruitzicht als hij dat niet zou uitvoeren.

Omwonenden klaagden

De handhaving van de gemeente vond plaats nadat omwonenden zich teweer stelden tegen het rooien van de bomen. Ridderkerk heeft de bestemming boomgaard overeind gehouden en stelt dat voor het rooien van de bomen geen vergunning is afgegeven. De teler wil echter niet aan de herplant meewerken. Hij wil zijn percelen deels gebruiken voor de uitbreiding van het nabijgelegen bedrijventerrein Veren Ambacht. Eind vorig jaar oordeelde de Rechtbank Rotterdam ook al dat de teler terecht een dwangsom kreeg opgelegd.

Stamomtrek of stamdikte

In 2014 kreeg de fruitteler opdracht bomen terug te plaatsen met een stamdikte van 8 centimeter. De teler plantte bomen terug van circa 3,5 centimeter omdat hij een stamomtrek hanteerde van 8 centimeter en er onvoldoende bomen van 8 centimeter stamdikte beschikbaar waren. De teler moest 81 bomen per hectare planten, meer dan duizend op het totale perceel van 13 hectare.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin