Doorgaan naar artikel

Appelsap valt buiten ban suikerdrank op school

Middelbare scholen stoppen uiterlijk eind 2018 met de verkoop van suikerhoudende frisdranken.

Vanaf dan zijn er op middelbare scholen alleen water, fruitsappen en frisdranken zonder of met maar weinig calorieën te koop. Of dat op alle scholen het geval is, valt af te wachten. Scholen zijn bezig met eigen gezondheidbeleid. Een basisschool in Brabant verbood bij de start van het schoolseizoen ook fruitsappen, maar kwam daar na protesten en media-aandacht gedeeltelijk op terug. Het eten van een appel staat in de voedingsrichtijnen op een hoger niveau dan het drinken van appelsap, door het deels wegvallen van vezels in het sap en het gehalte aan fruitsuikers.

Geen toegevoegde suikers

In het akkoord tussen de Nederlandse frisdrankproducenten is appelsap niet meegenomen als suikerhoudende frisdrank, omdat er geen suikers aan worden toegevoegd. Dat stelt de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS).

De hele Europese frisdrankindustrie sprak eerder af ervoor te zorgen dat in 2019 in heel Europa alleen nog maar zogenoemde laagcalorische en calorievrije frisdranken op middelbare scholen worden aangeboden.

Foto: ANP

Foto: ANP

Lopende verplichtingen

In Nederland hebben frisdrankproducenten nu nog te maken met lopende verplichtingen, waardoor voor hier de uiterste datum op eind 2018 is gezet. “Als het eerder kan, zullen we het eerder doen”, zegt een woordvoerder van FWS.

Het aantal calorieën in frisdranken kan worden beteugeld door zoetstoffen in te zetten. “Die zijn volkomen veilig bevonden. Daar is absoluut niets mis mee”, laat de vereniging FWS weten. “Daarmee zeggen we niet dat light frisdrank gezond is. Gezond is een appel. Onze producten zijn bedoeld om van te genieten.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin