Doorgaan naar artikel

Veel minder biologische appels

De gevolgen van de nachtvorsten eind april, begin mei en de sterke juni-rui worden steeds concreter. Het Europese BioForum verwacht dat er het komende plukseizoen in Europa 26% minder biologische appels van de bomen zullen komen.

Op een bijeenkomst van het Europese BioForum werd op grond van de gegevens uit de diverse productieregio’s geconcludeerd dat er Europees gezien dit jaar zo’n 26% minder biologische appels zullen worden geplukt dan in 2016. In Duitsland worden zelfs 50% minder biologische appels verwacht.

Geen extra import

In het komende appelseizoen met een beduidend lagere oogst in heel Europa zal het daarom nodig zijn de geoogste hoeveelheid uit te smeren over het hele seizoen, om op een gegeven moment niet zonder appels komen te zitten. Immers, omdat de (biologische) appeloogst in heel Europa lager uitvalt, is het niet mogelijk het tekort te compenseren met import van appels uit andere Europese landen.

Stijgende prijzen

Het Duitse marktbureau AMI verwacht dan ook dat de appelprijzen in heel Europa zullen stijgen, maar niet dusdanig dat dit de lagere productie en aanvoer voor telers en handel kan compenseren. Als dat bewaarheid wordt, zal de omzet dus lager uitvallen. Supermarkten plannen nu al minder acties, om continu biologische appels in het schap te kunnen houden.

Appelconsumptie

In het eerste halfjaar van 2017 gaf de Duitse consument volgens consumentenonderzoek van GfK (Gesellschaft für Konsumforschung) ruim € 52 miljoen uit aan appels. Dat is 18% meer dan in dezelfde periode in 2016. De verkochte hoeveelheid bedraagt bijna 18.000 ton.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin