Doorgaan naar artikel

Zeer lokale hagel schampt fruitteelt Zeeland

De buien van donderdag op vrijdag hebben nauwelijks tot schademeldingen geleid, blijkt uit een rondgang.

De Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij (OFH) heeft geen telefoontjes ontvangen. Agriver kreeg één telefoontje van een Zeeuwse bruine bonenteler. Dat was een behoorlijke opluchting voor de verzekeraar die met het aangekondigde buiengeweld op meer schade had gerekend.

In Burgh Haamstede (Schouwen-Duiveland) in Zeeland kreeg fruitbedrijf De Fruitgaard wel een hagelbui voor de kiezen. In het nabijgelegen Nieuwerkerk bleef hagel uit. Voor de Fruitgaard gaat het om 3 hectare peren waarvan de Doyenné du Comice al door vorstschade was getroffen. “De Conference had in het voorjaar al hagelschade opgelopen en door de vorstbehandeling hangt er wel behoorlijk wat aan”, laat het bedrijf weten. Hoe groot de schade is, valt nu niet te zeggen.

Nepbericht over nieuwe supercel

Volgens Agriver heeft het ook in Tholen gehageld. OFH laat weten dat gisteren een nepbericht rondging over een nieuwe supercel. “Dat was gelukkig fake news. De verspreider liet weten dat het helemaal losging met een oude foto van hagelstenen van 5 centimeter.”

NFO-bestuurder in West-/Zuid-Beveland Rinus van ’t Westeinde heeft niets vernomen van schade in Zeeland. Hij wijst er op dat de hoeveelheid neerslag hem meer bezighoudt. “Er is maar 5 millimeter gevallen in Nisse.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin