Doorgaan naar artikel

Spaanse aardbeien halen bijna 15% meer omzet

Spaanse aardbeientelers hebben hun seizoen afgesloten met een omzet van € 455 miljoen. Dat is bijna 15% meer dan vorig jaar. De stijging is met name het gevolg van hogere prijzen.

De productie van Spaanse aardbeien steeg het afgelopen seizoen tot 302.500 ton. Dat is een stijging ten opzichte van vorig seizoen met 2%, maar in 2015/2016 ging het areaal met 7% omlaag. De gemiddelde prijs steeg het zojuist afgesloten seizoen met 10%.

Deze cijfers betekenen een omzetstijging van bijna 15% tot een bedrag van € 455 miljoen. Dat meldt de vereniging van Spaanse producenten en exporteurs Freshuelva op fruchthandel.de.

Arbeid is knelpunt

In de periode december/januari lag de geoogste hoeveelheid aardbeien op 50% ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. In februari werkte de lagere temperaturen positief op de kwaliteit van de vruchten.

De hoge temperaturen in april leidde tot versnelde afrijping. Er was bovendien te weinig personeel voorhanden om alle aardbeien geoogst te krijgen. In mei en juni verliep de Spaanse oogst weer een stuk rustiger.

Duitsland en Frankrijk zijn met 30% en 20% de belangrijkste afnemers van Spaanse aardbeien, op plaats drie, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 13%.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin