Doorgaan naar artikel

NFO: Minder peren en veel minder appels

De Nederlandse appel- en perenoogst zal dit jaar veel kleiner uitvallen dan in 2016 en 2015. Vooral de appeloogst heeft te lijden van de nachtvorst eerder dit jaar.

De appeloogst zal dit jaar een kwart lager uitvallen dan vorig jaar en meer dan 30% minder dan in 2016. Met name de oogst van Junami, Golden Delicious en Jonagold valt veel kleiner uit. Hoofdras Elstar heeft met een verwachte min van 22% de voorjaarskou iets beter doorstaan.

Peren hebben minder geleden

De werkgroep oogstraming van NFO en GroentenFruit Huis voorziet een 18% kleinere perenoogst dan in 2016. In vergelijking met 2015 is de oogst zo’n 12% kleiner. Ook hier is hoofdras Conference in de lente relatief goed door de vorst heen gekomen. De oogst van Doyenne du Comice is er echter ruim door gehalveerd.

Verschillen per regio

Per regio en per bedrijf is het beeld van vorstschade sterk wisselend. Vooral telers in het zuiden van het land verwachten minder te plukken. In Zeeland en Zuid-Limburg is, vergeleken met Gelderland en Flevoland, te weinig oppervlaktewater beschikbaar om de bloesem te beregenen als bescherming tegen vorst.

Goede kwaliteit, uitmuntende smaak

De appels en peren die nu aan de bomen hangen zijn van goede kwaliteit en zullen door de vele zonuren een uitmuntende smaak hebben, aldus de NFO. Ook is er tot nu toe weinig hagelschade. Ondanks de kleinere oogst zijn er voldoende appels en peren beschikbaar om aan de binnenlandse consumptie te voldoen, stelt GroentenFruit Huis

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin