Doorgaan naar artikel

Aardbei langer houdbaar door flinterdun zijdelaagje

Door via een bepaalde procedé een flinterdun laagje zijde aan te brengen op aardbeien, blijken deze ongekoeld een week houdbaar te zijn. Op het procedé is patent aangevraagd.

Als de methode ook op grote schaal toepasbaar is, zou dat een enorme vooruitgang betekenen om de houdbaarheid van (onder andere) aardbeien te verlengen, concluderen de onderzoekers in een bericht op erdbeerportal.de. In eerste instantie gaat het om de methode die in het laboratorium met succes is toegepast. Met het procedé bleken aardbeien ongekoeld een week lang houdbaar.

Uitleg procedé

De truc die de onderzoekers toepasten, is als volgt. Meteen na de oogst werden aardbeien drie tot vier keer gedompeld in water met daarin ‘zijdefibroine’. Fibroine is een onoplosbaar eiwit, aanwezig in zijde dat door spinnen wordt gemaakt.

Daarna werden de vruchten onder vacuümomstandigheden met waterdamp beneveld. De dunne zijdedraadjes vormen dan een flinterdun laagje rond de vrucht, waardoor de uitwisseling van zuurstof en vocht en daardoor het natuurlijke verouderingsproces sterk wordt vertraagd. Er is patent op het procedé aangevraagd.

Praktische toepassing

Het laagje van zijde is tussen 27 en 35 micrometer ‘dik’. Volgens de onderzoekers is het eetbaar, smaak- en reukloos. Verder is het laagje onzichtbaar en biologisch afbreekbaar. De onderzoekers zeggen minstens nog enkele jaren nodig te hebben om de innovatieve techniek verder te ontwikkelen naar een op grotere schaal toepasbare methode.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin