Doorgaan naar artikel

Vlaamse overheid vangnet voor fruitteelt

Vlaamse fruittelers weten zich actief gesteund door hun overheid, ook na de vorstschade van april.

Nu lijkt ook de ingevallen vorst eind april de weg vrij te maken voor een schadeuitkering uit het Vlaamse rampenfonds. Een overheidsvangnet dat ook vorig jaar juni bij de storm is ingezet.

Criteria voor uitkering rampenfonds

Zover is het nog niet, want één van de criteria is dat de vorst (in Haspengouw was het 6 graden onder nul) een uitzonderlijke weerssituatie is. Het Belgische weersinstituut KMI maakt nu een analyse van het weerpatroon dit voorjaar, waarbij door mooi weer eerst vervroeging optrad van de bloei, waarna de vorst inviel. Pas medio mei wordt duidelijk of de fruittelers in verschillende Vlaamse teeltgebieden een schadevergoeding kunnen verwachten.

De tweede voorwaarde voor een erkenning als landbouwramp is dat de totale schade hoger moet liggen dan € 1,24 miljoen, met een gemiddelde per schadedossier van minstens € 5.580.

Vergroting bacterievuurvrij gebied

Op provinciaal niveau is de Vlaamse overheid ook ondersteunend in haar beleid. De Belgische provincie Limburg wil het bacterievuurvrije teeltgebied uitbreiden middels een campagne. Terwijl vorig jaar het gecontroleerde teeltgebied 228 hectare besloeg, ligt het doel op 500 tot 1.000 hectare productiegebied. Hiermee zouden Belgische exporteurs ongeveer 25.000 ton peren extra kunnen exporteren naar nieuwe markten buiten de EU.

‘Voorbeeld voor Nederland’

De ondersteunende rol van de Vlaamse overheid valt ook op in Nederland. Recent liet een Nederlandse veilingbestuurder zich al lovend uit over de actieve financiële bijdrage van de Vlaamse overheid aan het ontwikkelen van derde markten buiten de EU. Het zou een voorbeeld voor Nederland moeten zijn, zei hij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin