Doorgaan naar artikel

Effect vogelwering met geluiden nog onduidelijk

Vanwege het lage schadeniveau op de proefpercelen is onduidelijk of geluidssystemen met nieuwe geluiden vogels in de perenteelt weren. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van een tweejarig onderzoek van CLM Onderzoek en Advies.

De hoofdconclusie van het onderzoek is dat met de resultaten van 2016 niet aantoonbaar is of de geluidssystemen effectief zijn. Verschillen tussen de twee typen geluidsapparaten Birdyell en Alcetsound bleken zeer klein.

Weinig schade

In 2016 werd 0,20% van de peren beschadigd, terwijl dat in vergelijkbare proeven in 2014 en 2015 tussen 2,3 en 2,5% was. Ook blijkt dat er in 2016 meer schade is toegebracht door kraaiachtigen dan door mezen. In vergelijking met andere jaren blijkt dat het schadeniveau voor kraaiachtigen min of meer vergelijkbaar was, maar dat het voor mezen veel lager lag.

Geluiden door elkaar

In het onderzoek wordt onderzocht of met behulp van krekelgeluiden en alarmroepen van inheemse kool- en pimpelmezen de mezen en andere vogels kunnen worden geweerd. De verschillende geluiden worden door elkaar en met onregelmatige intervallen afgespeeld om gewenning zo veel mogelijk te voorkomen.

Optreden gewenning

Onderliggende vragen in de proef zijn bij welke geluidsintensiteit gewenning optreedt, of gewenning tijdens de proefperiode optreedt, of er verschil is in effect op mezen en kraaiachtigen en of er een verschil in effect is van twee typen apparaten. Op vijf percelen wordt een Alcetsound (van het gelijknamige bedrijf) ingezet, op vijf andere een Birdyell (van Frijters Rijsbergen BV).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin