Doorgaan naar artikel

Fruitbedrijf KG in Kapelle volledig afgebrand

Een grote brand heeft fruitteeltbedrijf KG Fruit in Kapelle gisteravond volledig verwoest. Alleen het woonhuis van teler Domus de Jonge kon voor het vuur worden behoed. Niemand raakte gewond.

Hoe het vuur is ontstaan is nog een raadsel. Om vijf uur rukte de brandweer uit voor een brand in een grote stapel houten kuubskisten op het erf van het Zuid-Bevelandse fruitteeltbedrijf. Ondanks verwoede pogingen door de brandweer en de mensen van KG Fruit om zoveel mogelijk kisten af te voeren zodat het vuur zich niet verder zou verspreiden, sprongen de vlammen toch over naar de bedrijfsgebouwen.

De brand werd om half zes opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Vanwege de rookontwikkeling werd ook de bevolking met de sirenes van het luchtalarm gewaarschuwd binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Inzet van omliggende brandweerkorpsen kon niet voorkomen dat de brandweer uiteindelijk alle loodsen gecontroleerd hebben moeten laten uitbranden, wat tot vanochtend heeft geduurd.

Bomen aangetast door bluswater

KG Fruit is een groot fruitbedrijf met 50 hectare Conference-peren en Kanzi-appels, en is een van de eerste Nederlandse teeltbedrijven met kiwibes, al sinds 2011. In een korte reactie stelt De Jonge nog niet te kunnen inschatten hoe de bomen door de brand zijn aangetast. “Er is heel veel zout en chemisch bluswater op het land en bij een deel van de bomen gekomen. Wat dat betekent, heb ik nog niet kunnen inventariseren.” Ook hoe groot de schade zal blijken te zijn is mede daardoor nog moeilijk te schatten, maar die zal zeker in de miljoenen euro’s lopen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin