Doorgaan naar artikel

Prijswinnende tomatenteler groeit verder in zachtfruit

Het baanbrekende Australische tomatenbedrijf Sundrop Farms heeft nieuwe kassen geopend in Portugal en de Verenigde Staten.

Op beide locaties wordt zachtfruit, onder meer aardbeien, geteeld. Dat zei directeur Philipp Saumweber van het innovatieve teeltbedrijf.

Sundrop Farms won vorig jaar de Tomato Innovation Award met een innovatieve woestijnteelt van 20 hectare. De kassen in Port Augusta draaien volledig op zonne-energie en zeewater. Dat concept zou gekopieerd kunnen worden naar het Midden-Oosten, maar het bedrijf koos een andere route.

Lokale omstandigheden

Saumweber zei donderdag 9 februari bij de uitreiking van de prijs voor 2017 dat Sundrop in 2016 gegroeid is met twee geheel andere concepten dan in Australië. Zowel de nieuwe locatie in het Portugese Odemira en het Amerikaanse Tennessee zijn constructies van één hectare. Het gaat om systemen die passen bij lokale omstandigheden in Portugal en de VS.

Best practices

Saumweber reikte de prijs donderdag 9 februari uit aan Greenco. Eén van de genomineerde andere bedrijven was Elite Harvest dat een reeks groenten teelt in plastic kassen in Abu Dhabi. Saumweber is benieuwd naar de techniek achter de woestijnteelt in Abu Dhabi. “Ik ben benieuwd hoe zij dat voor elkaar krijgen in plastic kassen.”

Saumweber bezocht na het winnen van de prijs vorig jaar veel bedrijven. “Dat is één van de dingen die deze prijs oplevert: je wordt op veel bedrijven uitgenodigd. Dat is goed. Leer van elkaars’ best practices.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin