Doorgaan naar artikel

Lasers besparen bosbessenbedrijf VS $ 100.000

Door de inzet van Nederlandse lasertechniek om vogels af te weren bespaart een Amerikaans bosbessenbedrijf jaarlijks $?100.000. De besparing komt voort uit 25% minder schade en het niet meer hoeven inzetten van valken.

Door de inzet van lasertechnologie, ontwikkeld door Bird Control Group uit Nederland, bedraagt de schade in de bosbessenteelt door vogels op het bedrijf Meduri Farms in Oregon, 0,067% van de voorheen geleden oogstschade van zo’n $ 100.000 per jaar.

Bovendien hoeven in de oogstperiode van 3 maanden niet dagelijks meer valken worden ingezet tegen $ 1.000 per dag. Waarbij desondanks nog zo’n 25% van de potentiële oogst verloren ging. Meduri Farms heeft zes Agrilaser Autonomics geplaatst aan de randen van de boerderij.

Foto: Bird Control Group

Foto: Bird Control Group

Miljoenen dollars schade

Volgens onderzoek van diverse Amerikaanse universiteiten bedraagt de schade in de fruitteelt in Amerika jaarlijks tientallen miljoenen dollars. In de staat Oregon bedraagt de schade per hectare zo’n $ 4.500 en gaat het om een totaalbedrag van meer dan € 11 miljoen. De uitval als gevolg van vogeloverlast bedraagt dit plukseizoen zeker 18%.

Natuurlijke vijand

De lasertechniek van de Bird Control Group maakt gebruik van de natuurlijke instincten van vogels en wordt wereldwijd op zo’n 6.000 bedrijven gebruikt. De vogels ervaren de laserstralen als de aanwezigheid van een roofvogel en zoeken daarom een veilig heenkomen.


Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin