Doorgaan naar artikel

Hitte noopt tot snelle oogst Elstar en Conference

Er zullen veel Poolse kentekenplaten te zien zijn bij fruitpercelen komende week.

Telers moeten haast maken om niet te rijp fruit te oogsten. Elstar en Conference komen ook bijna tegelijk binnen dit jaar. Met temperaturen van rond de dertig graden volgende week zal de oogst onder bijzondere omstandigheden plaats vinden. Niet eerder was het zo warm zo laat in het jaar. Om de effecten op de bewaarbaarheid en kwaliteit te minimaliseren, zullen telers mogelijk tijdelijk meer plukkers laten komen.

Prijsstunt

De eerste pluk Elstar wordt ondertussen door Nederlandse supermarkten aangeboden in een actie. Nettorama gaat het verst met prijzen van 99 cent per kilo. Daar blijft Lidl (€ 1,69 per kilo) op gepaste afstand van, net als Vomar overigens (€1,79 per kilo).  Beide ketens hebben Conference voor €1,49 in het schap liggen.

Door de versnelde afrijping is de Elstar, altijd raak campagne nu wat achterop geraakt. Van 24 september tot en met 7 oktober wordt met regelmaat een radiocommercial van 15 seconden uitgezonden op Q-music. De commercial attendeert de consument op de nieuwe oogst Elstar appels. Dat ze er nu al liggen, komt deels door het warme zonnige weer van de laatste maand.

Prijzen

Voor wat betreft de telersprijs is de markt nog niet gezet. Dat betekent dat voorzichtig is gestart met prijzen van 25 tot 40 cent voor ongesorteerde Elstar en 30 tot 40 cent voor Conference. Er zijn signalen dat nu ook weer behoorlijk Conference op het hout gekocht is. Polen wordt genoemd als speculatieve koper. Dat lijkt deels ingegeven door de lagere Europese perenproductie. Ook handelaren willen voorraden aanleggen. Dat gaat al gauw om een paar honderd ton. Belgische veilingprijzen laten voor exportsorteringen Conference prijzen zien van 49 cent tot 73 cent voor meer gangbare sorteringen.

Interventie

Voor de fruitteelt wordt de vergadering van landbouwministers volgende week belangwekkend. Daar wordt gesproken over hogere interventieprijzen. Eerder deze week liet EU-commissaris Phil Hogan weten dat die voor peren aanzienlijk wordt opgetrokken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin