Doorgaan naar artikel

Tijdelijke toelating Vertimec Gold tegen perenbladvlo

Vertimec Gold heeft een tijdelijke toelating gekregen ter bestrijding van de perenbladvlo in peer. Het middel mag, onder strenge voorwaarden, maximaal 1 keer in een periode van 12 maanden worden toegepast.

Vertimec Gold mag alleen worden toegepast met een KWH k1500-3R2 VLOS 3-rijenspuit met variabele luchtondersteuning en minimaal 90% driftreducerende spuitdoppen met ventilatorstand ‘laag’ in de eerste 20 meter van het gewas. Die afstand geldt van het midden van de laatste gewasrij of de laatste plant in de rij. Ook geldt een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter.

Niet op bloeiende gewassen

Het middel mag niet worden toegepast op in bloei staande gewassen of op niet-bloeiende gewassen wanneer die actief bezocht worden door bijen en hommels. Onkruid dat in bloei staat, moet eerst worden verwijderd. Het middel kan schadelijk zijn voor natuurlijke vijanden van de perenbladvlo.

Maximaal 1 keer

De dosering is 0,5 liter per hectare (50 milliliter per 100 liter water) en de veiligheidstermijn is 28 dagen. Het middel mag maximaal 1 keer in een periode van 12 maanden worden toegepast.

Reactie NFO

De reactie van de NFO, die het verzoek tot tijdelijke toelating indiende, op de huidige toelating: “Na veel inzet is er een zeer late en beperkte vrijstelling gerealiseerd. De NFO is ontevreden over de trage afhandeling en de zeer strenge voorschriften die voorgeschreven zijn.”

Switch in grondwaterbeschermingsgebieden

Inmiddels mag Switch ook gebruikt worden in fruitgewassen in grondwaterbeschermingsgebieden. Vorig jaar heeft de NFO diverse gesprekken met het Ctgb gevoerd over de problematiek in grondwaterbeschermingsgebieden. Het beschikbaar komen van Switch voor telers in grondwaterbeschermingsgebieden is daarvan het eerste resultaat.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin