Doorgaan naar artikel

Smart Fresh en bevochtiging inzetten voor kwaliteit Conference

De twee belangrijkste pijlers om de conference peer beter in het schap te krijgen zijn inzet van Smart Fresh en bevochtiging. Het doel is een optimale hardheid te verkrijgen van 2 tot 4 kilogram per halve vierkante centimeter na een week uitstalleven bij 18 graden Celsius.

Telers, koelers en handelaren lieten zich tijdens de ‘Conference Conferentie’ op proeftuin Randwijk op vrijdag 17 juni informeren over de mogelijkheden om de conference peer nog beter uit de bewaring te krijgen. Gastsprekers uit binnen- en buitenland deelden hun bevindingen en de resultaten uit onderzoek.

Smart Fresh

Uit ervaringen uit het buitenland en uit onderzoek van Fruitconsult is gebleken dat de inzet van Smart Fresh op conference peren het uitstalleven in de afzetketen positief kan beïnvloeden. Bij de experimenten zijn 4 factoren van belang: pluktijdstip, raseigenschappen, Ethyleen dynamiek en de toepassing van Smart Fresh. Na lange bewaring (meer dan 4 maanden) bleken de partijen die behandeld waren met Smart Fresh in de eerste week na de oogst met 325 ppb een beter uitstalleven en een groende grondkleur te hebben. Gebruik van Smart Fresh op peer vraagt een uitstekend (in)koelmanagement, want te sterk of onvoldoende effect van het product ligt op de loer. Daarbij moet rekening gehouden worden met het pluktijdstip en de rijpheid van de peer bij inslag.

Goede bevochtiging

Bij elke koelactie wordt er een beetje vocht uit een peer ontrokken, waardoor de peer als het ware uitdroogt. Om dit natuurkundig proces te verminderen kan een bevochtigingsinstallatie ervoor zorgen dat de onttrekking van vocht uit de vrucht vermindert. Het gaat hierbij om een gelijkmatige bevochtiging door middel van inbreng van mist. Het moment van bevochtigen is cruciaal. Bij inslag continu en tijdens de bewaarperiode tijdens of direct na een koelactie omdat dan de rv (relatieve luchtvochtigheid) het laagst is. De rv mag nooit 100% worden, dan wordt het product té nat en is het risico op rot juist groter. Houdt tijdens de bewaarperiode de steelkwaliteit van de peren goed in de gaten. Slappe nekken zijn een indicator voor de onttrekking van vocht.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Eveline Westeneng

journalist en fruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin