Doorgaan naar artikel

NFO: Goed inspelen op nieuw boycotseizoen

De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO onderzoekt hoe de sector zich het beste kan voorbereiden op een mogelijk nieuw afzetseizoen met Russische boycot.

Het beste moment om maatregelen te nemen is bij de start van het seizoen, net na de oogst, zegt NFO-voorzitter Michiel Gerritsen. “We zijn inderdaad bezig te kijken wat de beste reactie zou moeten zijn op de aanhoudende boycot. We formuleren daarbij verschillende punten.” Details van het plan zijn onbekend.

Nederlandse telers houden ook komend seizoen de keuze voor de opkoopregeling, maar de productprijs ligt onder de industrieprijs. Gerritsen noemt dat nu een druppel op de gloeiende plaat. Bovendien krimpt de interventieruimte voor Nederlandse telers van 23.000 naar 6.900 ton voor appels en peren. Er is dus minder ruimte voor een opkoopregeling.

In de wandelgangen klinkt sporadisch de optie van een rooiregeling voor Jonagold, maar dat wordt weersproken door Gerritsen. “Dat is niet aan de orde. Bovendien is een herplantingsverbod niet controleerbaar. We zijn er in Nederland voorstander van om zo min mogelijk in te grijpen in de markt. Wel vinden we de opkoopprijzen in de boycotregeling veel te laag. Dat is duidelijk.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin