Doorgaan naar artikel

SKAL ontneemt fruitbedrijf biocertificaat

Biologisch certificeerder SKAL heeft in 2015 één fruitbedrijf het biologisch certificaat definitief ontnomen.

Dat schrijft SKAL in haar jaarverslag. Van zeven bedrijven werd het certificaat tijdelijk opgeschort. In een periode van opschorting kunnen de bedrijven hun bedrijfsproces­sen aanpassen, zodat zij alsnog voldoen aan de bio-regelgeving. Alleen het fruitbedrijf slaagde hierin niet. De fruitteler is gedecertificeerd na een  periode van opschorting van drie maanden.

Het betreft een kleine fruitteler. Reden van de opschorting en decertificering is dat het bedrijf onvoldoende meewerkte aan het mogelijk maken van de  bio-inspecties. Het bedrijf heeft in de periode van opschorting niet aangetoond dat het voldoet aan de bemestingsnormen voor biologische landbouw, daarom werd zijn bio-certificaat ingetrokken.

Veel kleine overtredingen

In 2015 zijn meer dan 5.100 inspecties uitgevoerd, 5 procent meer dan in 2014. Het aantal kritieke afwijkingen is afgenomen ten opzichte van 2014. Maar ook is in 2015 gebleken dat veel van de lichte afwijkingen uit 2014, ondanks alle communicatie-inspanningen van Skal, niet op tijd zijn hersteld. Bio-bedrijven zullen er in 2016 meer op moeten letten de door de Skal-inspecteur geconstateerde afwijkingen te herstellen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin