Doorgaan naar artikel

‘Roemenië met EU-geld nog verre van fruitgigant als Polen’

In Europese en Roemeense plattelandsontwikkelingsfondsen is opgeteld 282 miljoen euro gereserveerd om de Roemeense fruitteelt te ontwikkelen.

Uit een rondgang blijkt dat het programma van 2014 tot 2020 niet goed van de grond komt. De verouderde Roemeense bedrijven hebben de laatste 20 jaar niets verdiend. Dat remt de investeringslust van de telers. Ook is de ontwikkeling van coöperaties wel op gang gekomen in Polen toen de EU geld pompte in de fruitteelt, maar in Roemenië is die samenwerking er niet, stelt een fruittoeleverancier in het opgerichte platform Dutch Fruit Group.

Van investeerders is wel belangstelling ontvangen, maar de subsidieregels moeten voorkomen dat bijvoorbeeld Chinese landkopers en investeerdes Roemeense telers wegconcurreren.

Marktkansen

De Nederlandse groep van toeleveranciers Dutch Fruit Group werd opgericht nadat het Nederlandse ministerie van Economische Zaken Nederlandse bedrijven ging benaderen vanwege de Roemeense marktkansen. Machineleveranciers, boomkwekers, koelhuisbouwers en adviseurs zijn aangesloten bij de Dutch Fruit Group, maar tot veel ontwikkeling heeft dat nog niet geleid. “Onze betrokkenheid is tot dusver beperkt gebleven tot het bijwonen van seminars. We doen niets in Roemenië”, stelt een woordvoerder van Burg Machinefabriek uit Kruiningen.

Lijst met variëteiten

Een woordvoerder van de Busines Development Group in Boekarest laat weten dat het Roemeense plattelandsontwikkelingsprogramma sinds 2014 bestaat en loopt tot 2020. De Roemeense overheid hoopt de teelt en afzet van zacht- en kleinfruit, maar ook hardfruit te stimuleren. “Er zijn lijsten per regio waar telers in kunnen investeren met subsidie. In het Zuiden is de kiwiteelt kansrijk, maar niet in het Noorden bijvoorbeeld. Voor appels is dat afhankelijk van de vraag uit de regio. Pinova en Topaz noemt de woordvoerder als belangrijkste appelrassen.” Het klopt dat subsidieregeling gestapeld worden. Zo kan een jonge Roemeense fruitteler in een achtergebleven gebied tot wel 90 procent van de investering in zijn bedrijf gesubsidieerd krijgen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin