Doorgaan naar artikel

(Duitse) Elstar wordt iets duurder

Groothandelsmarkten in Duitse steden als Frankfurt, Hamburg, Keulen, München en Berlijn hebben prijzen voor hun Duitse Elstar verhoogd.

Het gaat om een verhoging van gemiddeld drie cent, maar duidt op een krappere Duitse voorraad. Dat blijkt ook uit het verschil in prijzen tussen Hamburg in het Noorden en München in het Zuiden. Het prijsverschil voor dezelfde appels is dertig cent. In het Noorden vindt een belangrijk deel van de teelt plaats en lijkt de prijs nog niet van de plaats te komen. In München is de groothandelsprijs voor Duitse Elstar nu een euro.

topappelen

Het opraken van de eigen voorraad leidt ook tot vraag naar Nederlandse Elstar. Dat hielp de prijs op de Nederlandse markt ook iets omhoog. De topappelen liggen op een niveau van 70 tot 80 cent, bij kleinere appelen ligt de prijs op circa 50 tot 55 cent.

Opvallend is dat de groothandels in Duitsland geen noemenswaardige Nederlandse Elstar verkopen, maar sinds twee weken wel Chileense. De prijs is met €1,91 fors hoger dan het Duitse of Nederlandse fruit van dit ras zou moeten kosten. Het gaat om kleine volumes, zo lijkt het en zit de vraag naar Nederlandse Elstar niet echt in de weg, zo klinkt uit Nederlandse exportkringen.

Marktaandeel

Nederland is wel leverancier van Boskoop op de groothandel in Frankfurt en ook Jonagold, maar het aandeel van Nederland is uiterst beperkt. Onderzoekers van het Duitse instituut BLE schatten het Nederlandse aandeel de Duitse groothandelsmarkt op 1,6 procent op dit moment. Duitsland heeft een aandeel van 42,5 procent, Italië volgt met bijna 20 procent, nu gevolgd door Nieuw-Zeeland met 13,6 procent. De Duitse fruithandel heeft een groot aandeel in de Nieuw-Zeelandse appelhandel nadat BayWa het Nieuw-Zeelandse T&G overnam. Overigens heeft Frankrijk ook een beperkt aandeel met 7,7 procent. Chilli heeft met 8,9 procent een groter aandeel.

In een marktanalyse van datzelfde BLE valt verder op dat voor Franse Pink Lady de groothandelsprijs terugloopt sinds 2013 in stapjes van precies tien cent per jaar. In 2013 lag de groothandelsprijs voor deze appel nog op €2,17, maar afgelopen week gaf BLE een prijsnotering af van €1,77.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin