Doorgaan naar artikel

Belgen verwachten niets meer van staartje Conferenceseizoen

Nog drie weken en dan is de vrije voorraad peren in België goeddeels op.

Dat is de verwachting na een rondgang in de afzet. Deze week was de aanvoer op de Belgische veilingen nog stevig. Donderdag stond ruim 630 ton voor de klokken. Dat leidde tot een relatief groot aantal uitgedrukte partijen. Niet verkocht, met het idee om de prijs niet teveel onder druk te laten komen. De veilingprijzen bleven daarmee relatief stabiel, maar het niveau is voor de teelt en handel bedroevend. Belgische telers verwachten niet dat ze nog een opleving van de prijzen zullen meemaken in het staartje van hun seizoen. Voor de beste partijen wordt hooguit 62 cent betaald. Sortering A3 hangt op 56, 57 cent per kilo. De droge zomer en hoge suikers maken de partijen fragiel, het kwaliteitsbeeld loopt terug met steeds minder peren in de hogere Belgische A2-sortering. Toch leidt dat ook niet tot prijsstijging in dat segment met vooral vaste afnemers.

Speculeren

Dat Nederland vorig jaar veel verdiende met het speculeren met peren, was een uitzondering. Dat zal dit jaar ook wel moeilijk worden, zegt een Belgische verkoper. Het verschil in afzetstrategie leidt elk jaar tot enige wrevel tussen beide Conferencelanden. Of in Nederland de prijs zal stijgen als de Belgen daadwerkelijk los zijn, valt te bezien. Toch worden nog altijd ongesorteerde partijen aangeboden voor 40 cent per kilo in Nederland. Dat lijkt voor te sorteren op een prijsverhoging.

Binnenlands

Op de binnenlandse markt is de afzetdruk niet groot met deze week veel aandacht bij supermarkten voor nectarines. De kleine winkelketens Vomar en Emté adverteren met Conference voor 99 cent per kilo. De exportvraag is niet bijzonder, stelt een exporteur desgevraagd. Het Verenigd Koninkrijk houdt zijn programma’s nu de binnenlandse Conference op raakt. De Duitse groothandel noteerde deze week geen Nederlandse en Belgische Conference. Niet duidelijk is of deze peer in dat afzetkanaal nog van belang is tussen het importgeweld.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin