Doorgaan naar artikel

Telers in verzet bij provincie om einde vergoeding mezenschade

Fruittelers hebben bij de provincie Utrecht aangedrongen op heroverweging van het schrappen van de mees als schadeveroorzaker uit het Faunafonds.

Op een bijeenkomst van de Provincie Utrecht en LTO Noord deze week in het Utrechtse provinciehuis maakten de talrijke aanwezige fruittelers bezwaar tegen de eenzijdige aandacht die er is voor de schade aan gewassen door ganzen. Deze schade vergt zoveel van het beschikbare budget van het Faunafonds dat er wordt bezuinigd op vergoeding van schade door andere dieren. Schadevergoeding door mezen in de fruitteelt wordt afgebouwd naar nul in 2017.

‘Geldkwestie’

“Dit is puur een geld kwestie”, aldus gedeputeerde Bart Krol. De totale uitkering van schadepenningen voor alle schades wordt, voornamelijk door de sterk gegroeide schade door ganzen, te hoog in Nederland. Daarom is er gekozen om één schadeveroorzaker er uit te schrappen.

Onlogische keuze

Volgens de fruittelers is de keuze voor de mees echter een onlogische. De mees is in Nederland een beschermde vogel die wel voor meer dan een miljoen euro per jaar schade veroorzaakt aan fruit, maar waar geen maatregelen tegen te nemen zijn. Terwijl er voor ganzen veel methodes zijn om het aantal beesten te verminderen.

NFO-protestbrieven

De NFO heeft al eerder het probleem aangekaart en haar leden opgeroepen om een protestbrief te sturen naar de verschillende gedeputeerden. Gedeputeerde Krol gaf aan dat dit onderwerp in mei wordt besproken in een overleg met de andere fruitteelt-provincies.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Eveline Westeneng

journalist en fruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin