Doorgaan naar artikel

SAO: 60 duizend euro voor onderzoek in aardbeien

Naar schatting tweehonderd tot tweehonderdvijftig aardbeientelers hebben toegezegd 250 euro te willen bijdragen aan de Stichting Aardbeien Onderzoek (SAO). Daarmee is er voldoende draagvlak vanuit de sector en heeft de stichting een basisbudget van 50 tot 60 duizend euro bijeen om praktijkonderzoek voor de aardbeienteelt te financieren.

“Van alle aardbeientelers heeft zo’n 70 procent zich verbonden aan SAO”, zegt Joan Bus. Namens LTO is Bus als gewasmanager betrokken bij de landelijke gewasgroep Aardbei en hij is ook secretaris van SAO. De telers die willen betalen voor gezamenlijk onderzoek vertegenwoordigen meer dan 90 procent van het Nederlandse aardbeienareaal, meldt NieuweOogst.nu. De werving van telers als donateurs is uitgevoerd door met name de adviesorganisaties Delphy en HortiNova.

Prioriteitenlijst onderzoek

Op basis van onder meer input uit de praktijk stelde het bestuur van SAO al een prioriteitenlijst samen voor dit jaar op te starten aardbeienonderzoek. Dan gaat het over onderzoek naar trips, Erwinia, Pestalotiopsis en Suzuki-fruitvlieg. “Voor trips in de vollegrond ligt er al een projectvoorstel. Dat onderzoek moet in juni beginnen”, aldus Bus.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin