Doorgaan naar artikel

Honingbijen goed door de winter gekomen

Slechts 6,5% van de Nederlandse honingbijenvolken hebben de (zachte) winter van 2015/2016 niet overleefd. Dat is het laagste percentage sinds jaren en een normaal natuurlijk verloop.

In 2011 legde nog zo’n 20% van de Nederlandse honingbijenvolken het loodje. In de afgelopen twee jaren kwam het stervingspercentage net onder de 10 uit en dit jaar is het dus 6,5%. Dat blijkt uit een gerandomiseerde steekproef onder meer dan 500 geselecteerde imkers. “De steekproef is representatief voor de sterfte onder de volken van de Nederlandse imkers” zegt Sjef van der Steen van Bijen@wur. De 534 imkers hebben 5.919 volken ingewinterd, waarvan er 5.537 de winter overleefd hebben. Dit komt overeen met een overleving van ongeveer 93,5%. Jan Dommerholt, voorzitter van de Nederlandse BijenhoudersVereniging stelt dat de 6,5% wintersterfte een ‘normaal niveau’ is, dat wil zeggen een niveau dat normaal was voordat de Varroamijt in Nederland kwam.

De wintersterfte is gemeten door het Honingbijen Surveillance programma, uitgevoerd door Naturalis en Wageningen UR, en in samenwerking met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin