Doorgaan naar artikel

Frambozen: mediterrane landen plussen in verse export

Framboos is groter dan blauwe bes. Op de verse markt kunnen er echter nog stappen worden gezet van klein naar minder klein. Dat schetst Rabobank in de vandaag verschenen Thema-update zachtfruit.

Juist de beschikbaarheid van nieuwe rassen betekende voor frambozen en bramen een doorbraak. Jaarrond beschikbaarheid van zoetere, grotere en steviger vruchten gaven een stevige boost aan de consumptie. Bedrijven als Driscoll’s, Berryworld en Sant Orsola lieten zien dat samenwerking en afstemming in de keten belangrijk is om successen te boeken met delicate nicheproducten als frambozen en bramen.

Vers versus verwerking

Framboos is op zich een groter product dan de blauwe bes, met een Europese productie van 180 duizend ton op 39 duizend hectare. Maar het grootste deel van die productie gaat de verwerking in, terwijl de blauwe bes in Europa juist voor het overgrote deel vers verkocht wordt. Polen produceert 70 procent van de Europese frambozen.

Groei in de export van verse frambozen moet in de mediterrane landen worden gezocht. Spanje is groot en ziet zijn export jaarlijks nog met 14 procent groeien, Portugal en Marokko zien hun export jaarlijks zelfs groeien met respectievelijk 48 en 66 procent.

 

Lees ook het bericht over de Thema-update Zachtfruit van de Rabobank

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin