Doorgaan naar artikel

Borsele moet stil anti-hagelkanon beoordelen

Fruitgemeente Borsele moet van de rechtbank Zeeland-West-Brabant onderzoek doen naar de invloed van anti-hagelkanonnen op geluidsoverlast en de natuur.

De rechter legde bij het besluit om bestaande vergunningen te vernietigen bestaande geluidsmetingen naast zich neer. De rechter gaf expliciet opdracht aan de gemeente om de nieuwe stille anti-hagelkanon te beoordelen tegen de bestaande kanonnen. De gemeente moet kijken wat de best beschikbare techniek is voor de fruittelers. Het bronvermogen van het stille anti-hagelkanon bedraagt volgens de rechtbank 84 d(B) tegenover 120 dB(A) van de vergunde anti-hagelgeneratoren.

Economisch belang

Fruittelers in de gemeente Borsele moeten het antihagelkanon dit seizoen dus laten staan. De stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland had de zaak aangespannen tegen negen fruittelers in Borsele. De fruittelers vinden echter dat de rechter volledig voorbijgaat aan het economische belang van de sector en de gevolgen van hagelschade. Met steun van de ZLTO en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) bezinnen ze zich op het nemen van vervolgstappen.

Teleurgesteld

Volgens Rinus van ’t Westeinde, fruitteler en bestuurder van ZLTO en NFO, is de groep fruittelers zwaar teleurgesteld door de uitspraak van de rechter. “De stichting heeft niet kunnen aantonen welke schade de natuur ondervindt van de hagelkanonnen. Ook de mate van geluidsoverlast is niet wetenschappelijk onderbouwd. Naar onze rapporten en argumenten is niet gekeken.” De fruittelers vinden dat de rechter volledig voorbijgaat aan het economische belang van de sector en de gevolgen van hagelschade. Van ’t Westeinde: “Hij spreekt van ‘mogelijke’ hinder en schade voor de natuur. Op basis hiervan is ons een verbod opgelegd en moeten we nieuwe onderzoeken laten doen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin