Doorgaan naar artikel

‘Verwarring GMO-regels internationale telersassociatie’

De Europese Commissie heeft voor verwarring gezorgd bij de laatste vergadering in Brussel van het beheerscomité Groente en Fruit.

Daarin is opnieuw gesproken over de vernieuwing (versimpeling) van de GMO-regels voor groente en fruit. België, het land met meerdere (grensoverschrijdende) associaties van producentenorganisaties (APO), stelt dat niet duidelijk is hoe GMO voor dergelijke APO’s in de vernieuwde GMO-regels eruit komt te zien.

Die regels zouden versimpeld worden en duidelijker voor het land waarin de APO gevestigd is. De Europese Commissie lijkt nu ook de lidstaten van betrokken telersverenigingen zelf te laten controleren op uitvoering van de GMO-regels volgens de regels van die lidstaat.

Uitstel

De vernieuwde GMO-regels zullen volgens plan per 2017 ingevoerd worden, maar het systematische uitstel lijkt dat streven te ondermijnen. Er wordt nog altijd aan de eindtekst gesleuteld. Die eindtekst moet nog vertaald worden voor de lidstaten en goedgekeurd door de Europese Commissie. Parallel daaraan gaat de Europese Raad en het Europees Parlement zich er nog over uitspreken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin