Doorgaan naar artikel

Spaanse aardbei vroeger en goedkoper

Het Spaanse aardbeiseizoen loopt voor op andere jaren. Tot en met week 5 is al ongeveer 10 procent van de totale productie gehaald, het dubbele van vorig jaar, schrijft de regering van Andalusië in zijn weekbericht over aardbeien in Huelva.

De vroege productie is een gevolg van de bijzonder zachte winter in Zuid-Spanje. De productie loopt echter niet in de pas met de vraag. De prijzen liggen daardoor gemiddeld circa 30 procent lager dan voorgaande jaren. In week 5 was de middenprijs voor de telers ongeveer € 1,47 per kilo, tegen € 2,12 in 2015 en € 1,70 per kilo in 2014. Op de Duitse groothandelsmarkt werd de Spaanse aardbei in week 5 verkocht voor gemiddeld € 3,28 per kilo, ruim een euro minder dan in dezelfde week van 2015. Op de Duitse markt ondervinden de Spaanse aardbeien voornamelijk concurrentie uit Marokko. De Marokkaanse aardbei haalde in week 5 een middenprijs van € 2, 87 per kilo op de Duitse groothandelsmarkten.

Betere spreiding

Volgens het weekrapport haalt de Duitse vraag nog niet 40 procent van zijn potentie. De verwachting is dat de vraag in de loop van februari behoorlijk zal toenemen door een hogere consumptie, zoals ook in voorgaande jaren het geval was. De Spaanse aardbeisector heeft hoge verwachtingen voor de maand maart. Door de betere spreiding zal de productie dit seizoen beter aansluiten bij de vraag waardoor de prijzen zullen herstellen, aldus experts die voor de weekrapporten worden geconsulteerd.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin