Doorgaan naar artikel

Overname Haspengouw raakt Kanzi en Migo niet

De Belgische Fruitveiling neemt Veiling Haspengouw over. De verkooplicentie van rassen als Kanzi en Migo blijven echter bij BelOrta.

Dat laatste stelt Sjors Kruiper, voorzitter van European FruitCooperation (EFC), de koepel van fruitafzetorganisaties als Fruitmasters, Haspengouw, maar ook het Duitse WOG. EFC is eigenaar van de clubrassen. Kruiper: “De verkooplicentie voor deze EFC-rassen is dit jaar voor België toegekend aan BelOrta. Het EFC-bestuur heeft deze zomer besloten dat voor één jaar aan BelOrta toe te kennen en dat gaat tot dusver goed.” Kruiper is tevens financieel directeur van Fruitmasters.

Haspengouw in financiële problemen

BelOrta kreeg de licentie nadat een onbekend deel van de Haspengouw deze zomer overstapte naar BelOrta. Haspengouw kwam in financiële problemen en ziet nu een uitweg door een overname door BFV, eveneens uit Sint-Truiden.

Aandeelhouder EFC

Haspengouw en BFV bereikten vrijdag een akkoord over een overname. Haspengouw is nog wel aandeelhouder van EFC (33%), maar dus niet meer licentiehouder. Kruiper: “Dat hoeft niet. We hebben ook een Italiaanse licentiehouder die geen aandeelhouder is.”

Wat de overname door BFV nu voor de relatie met EFC betekent, is op dit moment onbekend. Wel stelt Kruiper dat de meeste Kanzi-telers lid zijn van BelOrta.

Coördinatie

Eerder stelde BelOrta zelf vijf clubrassen in ontwikkeling te hebben in hardfruit. BelOrta wil die onderbrengen bij EFC. EFC heeft ook een aantal nieuwe rassen in de pijplijn. Samenvoeging kan tot betere coördinatie leiden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin