Doorgaan naar artikel

EU: productiegroei appels vooral naar verwerking

Tot 2025 zal de Europese productie van appels blijven groeien, terwijl de consumptie licht afneemt.

Dat voorziet de Europese Commissie in het rapport EU Agricultural Outlook tot 2025. Die productiegroei vindt voor een belangrijk deel plaats in Polen. Het gaat om een geleidelijke groei van circa 12,5 miljoen ton in 2016 naar 13,5 miljoen ton in 2025.

Consumptiedaling

Hoewel veel EU-geld wordt ingezet om de consumptie van appels te laten stijgen (bijvoorbeeld met schoolfruit) zal de consumptiedaling doorzetten. Die gaat minder hard dan de productiestijging.

Dat zorgt dus voor een groter gat tussen vraag en aanbod op de Europese appelmarkt. Daarvan verwacht de Europese Commissie dat die voornamelijk wordt opgevangen met verwerking. De export van appels naar markten buiten de EU zal ook stijgen, maar de onderzoekers verwachten dat de meeste productiegroei op de EU-markt zal worden verwerkt.

Import appels herstelt niet

Voor wat betreft de import van appels voorziet de Europese Commissie geen groei. De laatste 10 jaar is het belang van import al afgenomen en dat zal niet herstellen, voorzien de marktonderzoekers.

De Europese Commissie heeft de verwachtingen gebaseerd op huidige trends, dus daarin is de sluiting van de Russische markt meegenomen en de zoektocht naar nieuwe derde markten buiten de EU.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin