Doorgaan naar artikel

Marktupdate: Nederlandse perenprijzen boven Belgische

De in Nederland genoteerde Conferenceprijzen (maandprijzen voor sortering 60-65 mm) lagen afgelopen jaar boven de Belgische prijs voor dezelfde sortering.

Dat blijkt uit een Europees overzicht van prijzen tot en met oktober. De Europese Commissie berekent die maandnoteringen op basis van weeknoteringen die lidstaten doorgeven. Over de maand oktober komt dat voor Nederland uit op een prijs af van €0,52, België €0,41. Dat zegt overigens nog niet alles over de middenprijs voor peren, een optelsom van de opbrengst van alle sorteringen en kwaliteiten.

Uitverkocht

De prijsnoteringen in de zomer vertekenen, omdat België sneller uitverkocht was en Nederland daarvan profiteerde. Het prijsverschil liep op tot meer dan €0,30 per kilo. Nederland noteerde in augustus bijvoorbeeld €0,82 voor deze sortering. Vanaf de start van het seizoen in 2016 is het prijsverschil voor deze sortering enkele centen tot een dubbeltje geweest in het voordeel van Nederlandse telers. Dat beeld was ook zichtbaar op groothandelsmarkten in Duitsland, waardoor de Europese trend wordt bevestigd. Andere landen als Spanje en Frankrijk noteren hogere prijzen voor deze sortering, blijkt uit het overzicht van de EU.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin