Doorgaan naar artikel

Alleen volledig innetten helpt tegen suzuki-fruitvlieg

Op tijd netten plaatsen en liefst ook netten tussen vroege en latere rassen. In combinatie met bespuitingen en goede bedrijfshygiëne kan dat de suzuki-fruitvlieg in toom houden.

Dat stelde onderzoeker Herman Helsen (Wageningen University & Research) vrijdagop de NFO Kennisdag Fruitteelt . Uit zijn onderzoek in 2016 blijkt dat het beruchte vliegje overwintert in de bessen van algemeen voorkomende besdragende tuinplanten als Aucuba japonica, Skimmia japonica en Eleagnus x ebbingei, waarin al vanaf april fruitvlieglarven gevonden worden. De suzuki-fruitvlieg kan dus al vroeg in het seizoen starten met het opbouw van een populatie waar in grotere aantallen 6 tot 7 generaties verder de kersentelers mee te dealen krijgen.

Voor gevoelige gewassen blijkt innetten van de aanplant in combinatie met enkele bespuitingen en bedrijfshygiëne een goede strategie om de Suzuki-vlieg te beheersen. In een proef met een aanplant van kersen op Proeftuin Randwijk was het sluiten van het net op 2 juni iets aan de te late kant omdat er op 6 juni als de eerste larven van de Suzuki-vlieg gevonden werden.

Eerste aantasting gericht verwijderen

Door deze eerste aantasting gericht te verwijderen en een bespuiting met Tracer en Exirel, vingen de onderzoekers tot begin augustus bij de ingenette kersenaanplant geen fruitvlieg meer. Terwijl in vallen buiten het net in grote aantallen vliegen gevangen werd. Daarna bleef onder het net de aantasting lang op een acceptabel niveau. Alleen op de allerlaatste kersen was de aantasting met 4,5% wel te hoog.

Onderzoeker Helsen is een echte voorstander van innetten. Hij ziet dat insectennet in combinatie met enkele bespuitingen en hygiëne als goede methode om een lage populatie op een laag niveau te houden. Wel adviseerde hij op een ingenet perceel tussen de vroege, middentijdse en late kersenrassen extra netten te hangen zodat ze niet van de vroege rassen naar de latere rassen kunnen vliegen.

Netten niet alleen aan de zijkant, maar ook van boven én tussen verschillende secties helpen het beste. - foto: G&F

Netten niet alleen aan de zijkant, maar ook van boven én tussen verschillende secties helpen het beste. – foto: G&F

Niet alleen de zijkanten

Minder goed waren de ervaringen met het alleen plaatsen van een 3,5 meter hoog insectennet langs alleen de zijkanten bij blauwe bes. Deze constructie was op de kleinfruitdag afgelopen juni in Roggel op een deel van een perceel met blauwe bessen van het late ras Aurora te zien. Toen was er nog de hoop dat dit goed zou werken. suzuki-fruitvliegen vliegen graag laag in de luwte en zouden dus niet snel over de hoge netten aan de zijkant vliegen. Uiteindelijk ving men binnen het proefdeel ruim 80% minder suzuki-fruitvlieg. Dat lijkt spectaculair maar de muren van insectennet en daardoor de kleinere populatie gaf nog steeds 56% aantasting, In vergelijking met de 62% vruchtaantasting buiten het proefdeel met insectennet viel dat dus zwaar tegen.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin