Doorgaan naar artikel

Grote prijsverschillen op Europese appelmarkt

De Franse appelprijs ligt circa drie keer zo hoog als de Poolse. De Franse appels brachten gemiddeld in week 39 circa 80 cent per kilo op, waar Polen voor september een prijs afgaf van gemiddeld 25 cent.

Duitsland ligt met 39 cent per kilo daartussen. Dat blijkt uit de appelprijzenvergelijking van de Europese Commissie. Die prijsvergelijking doet de commissie om haar beleid te kunnen afstemmen aan de marktomstandigheden. Daarbij kijken de onderzoekers naar gemiddelden per land en dus niet naar rassen.

Onder gemiddelde prijs

Dan is de prijs in september in alle belangrijke appellanden iets onder het niveau van het driejarige gemiddelde. Ook in Polen blijft de prijs van 25 cent net iets onder het prijsniveau van de afgelopen drie jaar. Het dieptepunt in Polen was twee jaar geleden net na de Russische boycot toen prijzen van 15 cent tot stand kwamen. Toch drukt de situatie in dat snelgroeiende appelland op de Europese markt

Nederlandse en Duitse Elstar

In Duitsland blijven de appelprijzen met 39 cent circa vijf cent achter bij 2015 en zes cent achter op het driejarige gemiddelde. De Duitse appelmarkt werd afgelopen maand rap beter. De Duitse markt heeft redelijke vooruitzichten door de iets lagere oogst en vraag uit Oostenrijk. Voor vroege Elstaracties op de eigen Duitse markt zijn al Nederlandse Elstars gebruikt, stellen onderzoekers van AMI in hun weekbericht. Toch zijn Duitse Elstarprijzen lager dan vorig jaar. Op de Duitse groothandelsmarkt valt op dat Duitse Elstar zes cent tot 10 cent inleverden afgelopen week. De groothandelsprijs van 89 cent voor Duitse Elstar lag 4 cent boven de Nederlandse.

Prijsverschil

Het prijsverschil tussen Duitse en Nederlandse Elstar nam afgelopen week iets toe. Op de Nederlandse markt werd melding gemaakt van drie tot vijf cent lagere uitbetaalprijzen voor kleinere maten Elstar. Voor de grotere maten brachten Nederlandse Elstar hogere prijzen op dan de Duitse (55 tot 60 cent tegenover 52 tot 55 cent). Ook bij de celverkoop blijkt de marktprijs onder druk te staan in Nederland (-5 cent).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin