Doorgaan naar artikel

Britse Conference nu al kwart duurder

De Britse Conference wordt in de handel verkocht voor (omgerekend) €0,90.

Dat is 24% duurder dan vorig jaar om deze tijd (zonder rekening te houden met koersdaling van de pond). Die groothandelsprijs is op zich niet iets om van te schrikken. Op de Duitse groothandelsmarkten liggen de prijzen op €0,98 eurocent en ook bijna 20% hoger dan vorig jaar. Dat lijkt het gevolg van de hogere Italiaanse perenprijzen.

Koers

Voor de Britse peren geldt alleen wel dat tegen de koers van de Britse pond van een jaar geleden de Conference in de groothandel een euro zou kosten voor Nederlandse kopers, nu dus €0,10 minder. Dat geeft wel te denken hoe duur de Nederlandse Conference zal zijn voor de Britse inkopers.

Dat is de negatieve kant van de medaille. De positieve kant van de medaille lijkt dat de prijzen voorlopen op vorig jaar. Het seizoen is ook vroeger en de stabilisering lijkt ingetreden op de markt. De noteringen op de Nederlandse afzetmarkt stijgen wekelijks enkele centen bij de fijnere maten (mn. 55-60 mm). Prijzen van alle sorteringen liggen tussen de 50 en 65 cent per kilo.

Biologische Conference

De Belgische middenprijs voor Conference kwam in week 42 uit op €0,43 per kilo, ook drie cent meer dan in week 41. Opvallend is dat de Belgen ook de prijs voor biologische Conference bijhouden. Met een middenprijs van €1,36 per kilo zijn dat volstrekt onvergelijkbare grootheden.

Promotie

Op de Nederlandse markt is de actiebereidheid van supermarkten opnieuw gunstig. Met AH (die voor haar bonusproduct Conference geen prijs publiceert, dus het effect zal beperkt zijn), Aldi (€0,99) en Jumbo (€0,99) is verreweg het grootste aandeel van de Nederlandse supermarkten betrokken bij de promotie van de nationale peer.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin