Doorgaan naar artikel

India gooit havens open voor EU appels

India heeft het besluit om de appelimport maar langs één haven te laten lopen versoepeld. Eurocommissaris voor landbouw Hogan reageert verheugd.

De Europese Unie zag vorig jaar een flinke rem op de export van appels naar India ontstaan. De Indiase regering besloot in september dat alle import van appels via één zeehaven moest lopen. Dat besluit is nu herroepen. “De verbeterde toegang tot de Indiase markt is een belangrijke stap in het vinden van alternatieve markten voor fruittelers in de Europese Unie, met het oog op de nog steeds moeilijke marktomstandigheden”, aldus EU Commissaris Hogan. Hij doelt op de hinder die telers ondervinden van de Russische boycot van fruit en groente uit de EU.

Groei export

Fruit mag nu over land geïmporteerd worden en via de zeehavens van Kolkata, Chennai, Mumbai enCochin én via de luchthaven van Delhi. De export van appels uit de EU naar India was in 2014 zo’n 7 duizend ton groot, voornamelijk uit Italië, Frankrijk en België.Ondanks de handelsbeperking in september groeide de export in 2015 al naar 11 duizend ton. Verdere groei is afhankelijk van bilaterale overeenkomsten die import naar India toestaan. Nederland bereikte net als Polen in 2015 een dergelijke overeenkomst.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin