Doorgaan naar artikel

Windhaag ‘erkend’ als driftbeperkende maatregel

Het Ctgb is akkoord met het voorstel van de NFO om windhagen voortaan als driftbeperkende maatregel op te nemen op etiketten van gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij hoort dan een eenzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel.

Dat windhagen voortaan gelden als driftbeperkende maatregel zal het Ctgb opnemen in de eerstvolgende aanpassing van de Evaluation Manual. Het houdt in dat in geval van toepassingen waarvoor de driftcijfers van grootfruit gelden, bij gebruik van een windhaag de volgende driftpercentages gelden: 7 procent voor de een windhaag zonder blad en 0,9 procent bij een windhaag vol in blad. Die percentages gelden nu ook voor een teeltvrije zone van drie meter.

Lopende aanvragen

Vanaf heden kan de maatregel door fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen al worden aangevraagd bij lopende aanvragen. Op het etiket van middelen waarop dit van toepassing is, komt voortaan de volgende tekst te staan: ‘Om niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/insecten/planten te beschermen, is toepassing in de teelt van ‘gewas X’ uitsluitend toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van een windhaag op de rand van het rijpad in combinatie met eenzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel.’

Driftexpert

De ‘erkenning’ van windhagen als driftbeperkende maatregel is genomen op basis van een voorstel met argumentatie van de NFO (Nederlandse Fruitteelt Organisatie). Na afstemming met een driftexpert van WUR-PRI heeft het Ctgb met het voorstel ingestemd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin