Doorgaan naar artikel

WUR presenteert maatregelen tegen verspreiding Xanthomonas

Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt dat de overdracht van de bacterie Xanthomonas gemakkelijk gebeurt vanuit een nat gewas dat gemaaid wordt. Met die wetenschap in handen heeft de WUR aanbevelingen gedaan om verspreiding van Xanthomonas vanuit een besmet perceel te voorkomen. Plantum voegt de aanbevelingen toe aan het kwaliteitssysteem Aardbei Elite.

Onderzoeker Van der Wolf en zijn collega’s van Wageningen UR onderzochten hoe de bacterie Xanthomonas zich in aardbeien onder verschillende omstandigheden via de lucht kan verplaatsen. “We hebben daarbij gebruikgemaakt van een air sampler, waarbij lucht wordt geconcentreerd in een buisje met vloeistof van waaruit je de verzamelde bacteriën vervolgens op kweek kunt zetten.”

Het onderzoek werd door WUR uitgevoerd in opdracht van branchevereniging Plantum en Stichting Aardbei Onderzoek.

Enkele bacteriën zijn voldoende

Naast naar verspreiding via de lucht, deed Van der Wolf ook onderzoek naar het effect van slagregen. Daaruit bleek dat de bacteriën zich via grote druppels hooguit enkele meters verspreiden. Maar zodra de bacteriën via minuscule waterdeeltjes in de lucht terechtkomen, kunnen ze heel makkelijk door de wind worden meegenomen. En dat gebeurt in sterke mate in een nat gewas dat gemaaid wordt.”

Uit het onderzoek bleek dat bacteriën na het maaien van een nat gewas tot wel honderd meter verderop terecht kunnen komen. “We troffen op die afstand slechts een enkele bacterie aan. Maar uit proeven in de kas weten we dat zelfs enkele bacteriën een plant kunnen infecteren. Als een gezond gewas dus minder dan 100 meter van een besmet gewas ligt, is de kans op besmetting reëel.”

Maatregelen bij het maaien

De kans op infectie van partijen die al vaker vermeerderd zijn, is groter dan bij partijen van een hogere klasse. Van der Wolf adviseert daarom eerst de hogere klassen te maaien en daarna pas de lagere. Maaien kan het beste gebeuren bij droog weer, waarbij rekening gehouden moet worden met de windrichting. Een kap over de maaier is nodig om verspreiding te voorkomen. Verder is het zinvol om tijdens of na elke maaibeurt de bacteriën op de machine af te doden met een desinfecterend middel.

Plantum voegt de aanbevelingen toe aan het kwaliteitssysteem Aardbei Elite, waar 95% van de plantvermeerderaars mee werkt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin