Doorgaan naar artikel

Vraag naar vroege Nederlandse Elstar

Telers proberen met hun jonge bomen Elstar zo vroeg mogelijk met dit ras op de markt te komen.

Nu de Franse Elstar in de tussenhandel niet te betalen zijn, hopen Nederlandse telers op een mooie premiumpremie. Vroeger plukken lukt met de nodige ingrepen nog wel, maar de bonus is geen vette, laat een teler weten. Hij weet dat hij voor de middenmaat 70 tot 75 cent kan ontvangen. Kleinere brengen 50 tot 55 cent op. Als deze prijs doorzet bij grotere handelsvolumes, betekent dat behoorlijke rendementen.

Een inkoper vertelde de teler dat de handelsprijs voor Franse Elstar €1,90 is. En dan is de smaak vaak niet geweldig. “Eigenlijk helemaal geen goede introductie naar het begin van het Nederlandse Elstarseizoen”, zegt die teler die bezig is een partij klaar te maken voor een grote Nederlandse supermarkt. Acties zijn er nog niet in de folders, daarvoor is het nog te vroeg.

Het is ook nog vroeg voor de Elstaroogst. De nationale Elstar-campagne op de radio is halverwege deze maand. Dan zijn de volumes ook groot genoeg, zo is de verwachting.

Ook Conference wordt al geplukt. Er is vraag naar. Hoewel het suikergehalte feitelijk te laag is, wordt ook bij dit ras her en der gedraaid op de sorteermachines. Prijzen zijn 65 cent voor de 65-ers.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin