Doorgaan naar artikel

Supermarkten zetten hoog in met Elstar

Nederlandse supermarkten hebben deze week hoge winkelprijzen gevraagd voor de eerste partijen Elstar.

Losse appels konden bij Plus meegenomen worden voor €2,49 per kilo. Albert Heijn heeft een zakkenactie met €2,13 per kilo. In ieder geval één actie viel te noteren met Elstar. Coop had een actieprijs van € 1,29.

Bij Jumbo kostte de Elstar deze week €2,39. Een teler noemt de inkoopprijzen op dit moment van rond de 70 cent (75-85 mm) ‘buiten proporties’. “Ergens wordt veel marge verdiend en het is niet bij de telers”, zegt hij. Het lijkt erop dat dit premiumprijzen zijn. Supermarkten kunnen dat niet handhaven ten opzichte van prijsvechters Aldi en Lidl die instappen. Volgende week kan het prijsniveau al anders zijn als meer acties beginnen rond de campagne ‘Elstar, altijd raak’.

Anderzijds geeft het ook aan dat supermarkten veel vertrouwen hebben in het ras Elstar en vinden dat een kilo deze waarde heeft. Daarvan kan de sector mogelijk ook profiteren. Toch is de ontwikkeling van de prijsvorming volgende week spannend wanneer de volumes toenemen en de campagne begonnen is in de media.

Bij Conference zijn de prijzen al vrij normaal. Jumbo vraagt € 1,79 voor een kilo Conference. Telersprijzen liggen op 60 tot 70 cent voor deze winkelsortering. AH heeft wel een tassenactie Conference met €1,12 als kiloprijs. Het zijn wel heel kleine maten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin